google-site-verification: google423ee45e0cacd5a8.html [google423ee45e0cacd5a8.html]

Acne

 

De meeste mensen hebben in hun puberteit met deze ziekte te maken. Als reactie op veranderingen in de hormoonhuishouding vergroot het lichaam de talgproductie. De talgklieren kunnen daarbij ontsteken. Op de huid zien we comedonen (mee-eters), papels (bultjes gevuld met talg) en pustels (ontstoken papels). De mate waarin deze ziekte zich openbaart, verschilt per puber. Binnen het model van Chinese geneeskunde is dit verklaarbaar en behandelbaar.

Acne bij volwassenen kan veroorzaakt worden hier tekst afkappen en lees verder invoegen uitwendige factoren (cosmetica), genetische factoren, hormonale problemen(onregelmatige cyclus), cyste aan eierstokken (PCOS) of door stress.

Reguliere geneeskunde biedt uitwendige behandeling van de huid zelf  of de anticonceptie pil die de natuurlijke hormoonhuidhouding overneemt. De focus ligt daarbij steeds op de huid, de verschijningsvorm.

De Chinese geneeskunst ziet acne echter als uiting van een dieper gelegen probleem. Wij onderscheiden vier soorten acne. Per soort beschrijven wij de oorzaak en de aanpak.

Long Hitte acne

Dankt zijn naam aan de plaats op het lichaam waar het voorkomt: boven de neusbijholtes. De hogere luchtwegen horen bij de ‘Long energie’. Het gaat hier om roodheid, rode papels, pustels en comedonen op het voorhoofd en naast de neus. Soms is de ‘Hitte’ zo uitgesproken dat ook de kin wordt aangedaan. Dit soort acne komt het meest bij pubers voor. Wij schrijven kruiden voor die Long Hitte klaren. Na drie weken worden de kruiden bij een controle consult zo nodig aangepast. De behandelduur is twee tot drie maanden.

Yang Ming Damp Hitte met Vuur Toxines type acne

Dit is een ernstiger en dieper gelegen Hitte probleem dan Long Hitte. Yang Ming verwijst naar diepere energie in het lichaam op het niveau van de spijsvertering. Het huidprobleem ligt in het verloop van de Maag meridiaan op het gezicht, dus meer op de wangen. De patiënt heeft spijsverteringsklachten zoals constipatie of juist breierige ontlasting en nog andere hitte symptomen. Wij schrijven kruiden voor die Damp Hitte en Vuur Toxines klaren. Daarnaast geven wij voedingsadviezen omdat voeding invloed heeft hebben op de mate van herstel (acne wordt niet veroorzaakt door verkeerde voeding). Na drie weken worden de kruiden bij een controle consult zo nodig aangepast. De behandelduur is twee tot drie maanden.

Ren Mai en Chong Mai stagnatie acne

Dit type acne komt bij volwassen vrouwen voor. Het kan zich op verschillende manieren uiten, variërend van een paar puistjes in de week voor de menstruatie tot uitgebreide papels en pustels meestal langs de kaak en rondom de mond, die er constant aanwezig zijn en rondom de menstruatie of ovulatie verergeren. De meridianen Ren Mai en Chong Mai beginnen in het perineum, en lopen door de inwendige geslachtsorganen via buik en borstholte tot aan het gezicht. Menstruatie problemen of verminderde stresbestendigheid zijn vaak uiting van stagnatie in deze meridianen. Dit type acne kan goed met acupunctuur en Chinese kruiden worden behandeld. De acupunctuurbehandeling vindt tweemaal per maand plaats, bij ernstige gevallen wekelijks. Daarnaast schrijven wij kruiden voor die de Ren Mai en Chong Mai reguleren. De behandelduur is minstens drie maanden.

Stagnatie van Phlegm, Bloed en Vuur Toxin type acne

Dit is de meest ernstige, diepe vorm van acne die littekens kan veroorzaken en op elke leeftijd kan ontstaan. De huid vertoont naast de gewone papels en comedonen diepe pustuls en nodules (plaatselijke verdikkingen). De behandeling bestaat uit wekelijkse acupunctuur en gebruik van Chinese kruiden. Daarnaast geven wij voedingsadviezen omdat voeding invloed heeft op de mate van herstel (acne wordt niet veroorzaakt door verkeerde voeding). De behandelduur is drie maanden